Mezoterapi Hakkında Her Şey

Latince meso ve therapy sözlerinden oluşan mezoterapi, söz manası olarak orta tedavi manasına gelir. Mezoterapi bir tıp estetik tedavi metodudur ve derinin orta katmanına iğne ile yapılan bir süreçtir. Vitamin, mineral, enzim, hormon ve bitki özlerinin enjeksiyonlarının kullanıldığı mezoterapi, cilt görünümünü gençleştirmek ve sıkılaştırmak, bölgedeki fazla yağı gidermek için kullanılan bir tekniktir. 18 yaşını dolduran çabucak herkese uygulanabilen mezoterapi, mikro iğne olarak bilinen çok ince uçlu iğnelerle uygulanır.

 

Annelik Estetiği

Kişinin muhtaçlıkları, sıhhat durumu ve yaşına bağlı olarak hazırlanan içerik, ciltte muhtaçlık duyulan yerlere enjeksiyon yoluyla uygulanır. Cildin gergin, parlak ve canlı kalmasını sağlayan kolajen ve elastin yapıları uyarır. Mezoterapi içeriği sayesinde ilgili bölgedeki kan sirkülasyonu hızlanır, bağışıklık yansısı düzenlenir, cilt altı doku uyarılır ve gevşeyen doku eski sıkılığına kavuşarak gençleşir. Mezoterapi yararları, mezoterapi ziyanları, iğnesiz mezoterapi ve PRP mezoterapi hakkında bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

 

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi, amino asitler, enzimler, hormonlar, mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve hyaluronik asit üzere unsurların biri ya da kombinasyonu ile hazırlanır. Kişinin muhtaçlığına nazaran şekillenen karışım, yeniden kişinin gereksinimi olan bölgeye enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bedende bulunan fazla kilo, selülit, kırışıklık, ciltteki renk değişimi üzere aksilikler, cerrahi olmayan formülle giderilir. Mezoterapi süreci için bireye özel olarak hazırlanan karışım, derinin katmanlarında bulunan yağ ve doku katmanına yani mezoderm bölgesine verilir.

 

Bu süreç, mezoterapi iğnesi olarak da bilinen mikro iğne yardımıyla, enjeksiyon formülüyle yapılır. Donuk, yorgun görünen, gerginliği azalmış cildi ve yüzeysel kırışıklıkları, süratlice eski görünümüne kavuşturabilir. Bedenin toksinleri atmasına yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak pigmentasyon sorunları ve akne izlerini tedavi etmek; öteki estetik uygulamaların tesirini artırmak için de kullanılabilir. Mezoterapi yoluyla ağrının azaltılması, bayan ve erkeklerde saç yenilenmesinin teşvik edilmesi üzere uygulama alanları da bulunur.

 

Mezoterapi Çeşitleri Nelerdir?

Mezoterapi, enjeksiyon tekniğine nazaran üç farklı tipe sahiptir. Nokta mezoterapi, kapsamlı mezoterapi ve üst cilt mezoterapisi olarak sıralanabilen bu süreçlerin yanı sıra yüz mezoterapis, göz altı mezoterapi, cilt mezoterapisi ve saç mezoterapisi üzere uygulandığı alana nazaran de isimlendirilebilir. Hangi mezoterapi çeşidi olursa olsun, uygulama sonrasında yatış gerekmez. Kişi, çabucak konuta ve toplumsal ömrüne geri dönebilir.

 

Mezoterapinin Yararları Nelerdir?

Mezoterapi uygulamasının en büyük avantajı, minimal invaziv bir kozmetik tedavi usulü olmasıdır. Farklı bir deyişle mezoterapi sırasında anestezi, kesi, dikiş üzere cerrahi teşebbüslere gerek duyulmaz. Çeşitli kozmetik şikayetlere yönelik pratik ve tesirli bir tahlildir. Mezoterapinin değerli avantajlarından biri de bireye özel bir uygulama olmasıdır. Kişinin eşsiz ihtiyaçlarına nazaran hazırlanan içeriği sayesinde aktifliği artar. Bu, ayrıyeten yan tesirlerin çok az olmasına ya da hiç olmamasına imkan tanır. Mezoterapi uygulaması tüm cilt tiplerine uygun, muteber, pratik bir metottur.

 

Mezoterapi Kimlere Uygulanabilir?

Mezoterapi 18 yaşından büyük çabucak herkese uygulanabilen bir prosedürdür. Lakin hamile ve emziren anneler, diyabet, kanser, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları olanlara uygulanmaz. Mezoterapi, cilt yaşlanması, leke tedavisi, çatlak, selülit, saç döklmesi, gözaltı torbaları ve/veya morlukları, alerjiler, atlet yaralanmaları, derideki pigment yetersizliği olarak açıklanabilen vitiligo, ağrı varlığı, fibromiyalji üzere pek çok farklı durumda uygulanabilir. Mezoterapi, çok taraflılığı, bireye özel olarak hazırlanması, pratikliği ve aktifliği nedeniyle her geçen gün daha sık tercih edilir hale gelmektedir.

 

Mezoterapi Benim için Uygun Mu?

Aşağıdaki durumlardan birine ya da birkaçına sahip olan bireyler yüze yağ transferi için yeterli adaylar olabilirler. Birtakım durumlarda genç hastalar da yağ transferi için uygun adaylardır.

 

Mezoterapi Enjeksiyonu Süreci Öncesi

Yağ enjeksiyonu prosedüründen evvel, hastalar tabiplerinden süreç öncesi talimatları almalıdır.

 

Sigara Kullanımı

Ameliyattan evvel en az 2 hafta ve ameliyattan sonra 3 hafta sigara içmemelisiniz. Tütün eserleri, cerrahi sonucunuzu tehlikeye atar.

 

Alerji Testi

Kendi yağ hücrelerinize alerjik tepki gösterme riskiniz olmadığı için ameliyattan evvel alerji testi yaptırmanıza gerek yoktur.

 

İlaçlar

Cerrahınızla evvelce bu bahis hakkında görüşmediyseniz, ameliyattan 2 hafta evvel ve 2 hafta sonra aspirin ya da anti-enflamatuar bileşenleri kullanmayın.

 

Mezoterapi Enjeksiyonunun Etkileri

Yağ enjeksiyonunun sonuçlarının çabucak görünür olacağını ya da şişme azaldıktan sonra açıkça görüleceğini bekleyebilirsiniz. Bu tekniğin değerli bir yararı, sonuçlarının ekseriyetle öbür dermal dolgulardan daha uzun müddet sağlam olmasıdır. Her hasta için yağ enjeksiyonunun sonuçları farklılık gösterir fakat hakikat olarak gerçekleştirilen bir sürecin sonuçları yıllarca hatta daima olarak kalıcı olabilir.

 

Mezoterapi Enjeksiyonu İşlemi

Tek başına yapılan yağ enjeksiyonu süreci çoklukla yalnızca lokal anesteziyle gerçekleştirilir, genel anestezi uygulanmaz. Anestezinin tipine ve ölçüsüne, sürecin kapsamına bağlı olmak üzere, cerrahınız karar verir.

 

Liposuction

Fazlalık yağ karından, popodan, kalçadan, kalçanın yanlarından, basenlerden hatta gıdıktan alınabilir. Küçük bir deri altı iğnesi ya da yağ hücrelerine verilen ziyanı sonlandırmak için tasarlanan özel bir kanül kullanılır.

 

İzolasyon

Toplanan yağ hücrelerini liposuction ile alınan sıvıdan ayırmak için santrifüj yüksek süratte çalıştırılır. Ziyan gören yağ hücreleri ayrılır. Sırf bütün, ziyan görmemiş ve temizlenmiş yağ hücreleri sonraki adımda enjekte edilir.

 

Yağ Enjeksiyonu

Operasyon, izole edilen yağ hücrelerinin yüzünüzdeki maksat bölgelere enjekte edilmesiyle tamamlanır. Hekiminiz kusurları düzeltmek ya da yeni bir yüz hali oluşturmak için yağ hücrelerini gereken derinliğe enjekte edecektir.

 

Mezoterapi Süreci Sonrası

Çoğu hasta olağan günlük aktivitelerine yağ transferi sürecinden saatler ya da 1-2 gün sonra dönebilmektedir. Hekiminizin ameliyat sonrası için verdiği talimatlara uymalısınız.

 

İlk Hafta

Yüzünüzde ve yağın alındığı bölgede şişme ve morarma olacaktır. Deriye masaj yapılması şişliği azaltabilir. Rahatsızlık ve şişme buz kompresiyle azaltılabilir. Ağrı ekseriyetle hafiftir. Gerektiğinde ağrı kesici kullanılabilir.

 

İkinci Hafta

Morarma ve şişmedeki azalma 7-10 gün ortasında görece süratli gerçekleşir. Morarma ekseriyetle geçmiş olur fakat hala biraz şişme görülür. Birçok hasta birinci haftadan sonra işe dönmeye hazırdır. Kimileri için biraz daha istirahat gerekebilir.

 

Liposuction Bölgesinde İyileşme

Cildin altında kan ya da sıvı birikimini engellemek için çoklukla kompresyon giysisi ya da bandaj kullanılır. Büyük ölçüde yağın alındığında dren kullanılabilir. Şişme ve morarmanın birden fazla 2-3 hafta sonra geçer.

 

Yüze Yağ Enjeksiyonu Riskleri

Yağ enjeksiyonu sürecinde kendi yağınız alındığından ötürü rastgele bir komplikasyon riski bulunmasa da, cerrahınızın maharet düzeyinin düşüklüğü kelam konusu ise bir kadro riskler oluşabilmektedir. Yağ enjeksiyonu için cerrahınızı âlâ araştırıp seçtiğinize emin olun.

 

Kozmetik Riskler

Bazı durumlarda hasta ameliyatın kozmetik sonuçlarını beğenmeyebilir. Hayal kırıklığı riskini minimuma indirmek için öncesi ve sonrası fotoğraflarına bakmalı, bu operasyonun risklerini ve mümkün komplikasyonları yeterli anlamalı ve realistik beklentilere sahip olmalısınız.

 

Ameliyatla İlgili Yaygın Riskler

Her cerrahi sürecin belli riskleri vardır. Bunlar; anesteziye makûs tepki gösterme, hematomaya da seroma, enfeksiyon, enjeksiyon bölgelerinde his değişikliği ya da uyuşma, beklenmeyen izler, alerjik tepkilerdir.

 

Saç Mezoterapisi Nedir?

Hem erkek hem de bayan tipi saç dökülmesine karşı tesirli olan saç mezoterapisi, saç uzamasını da tetikler. Kelleşme sorunu olan bireylerde saç derisinin muhtaçlık duyduğu vitamin ve mineraller, saç derisine enjekte edilir. Böylelikle hücre metabolizması ve kan dolanımı hızlanır. Saç foliküllerinin canlanmasına yardımcı olan mezoterapi bu istikametiyle, güçlü, hacimli, parlak ve sağlıklı saçların oluşmasına katkı sağlar. Kişinin saç sorununa bağlı olarak 4 ila 10 seans uygulanabilir. Saç ekimi sonrası mezoterapi yapılabilir. Böylelikle mümkün dökülmeler önlenirken, saç tellerinin güçlendirilmesi hedeflenir. Saç ekimi sonrası mezoterapi ekseriyetle ekim sürecini takip eden 6. ayda uygulanır.

 

Mezoterapi Ne Demek?

Mezoterapi, kişinin gereksinimlerine ve isteklerine nazaran şekillendirilebilen bir tedavi halidir. Vitamin, mineral, aminoasit ve enzim üzere yararlı unsurlar, tek başına ya da karışım halinde şikayetlerin görüldüğü bölgeye enjekte edilir. Lakin bu enjeksiyon, derinin orta katmanına yapılır. Böylelikle bölgedeki doku ve hücrelerin uyarılması sağlanır. Kişinin talebi üzerine mezoterapi öncesi sonrası fotoğraflanarak yapılan sürecin aktifliği keskin bir biçimde görülebilir.

 

Mezoterapi Nasıl Yapılır?

Mezoterapi uygulaması için bireye özel olarak hazırlanan karışım, mikro iğne sistemiyle mezoderm bölgesine enjekte edilir. Lakin bu süreç, aşı ya da ilaç enjeksiyonu üzere tek bir noktaya değil, bilakis ilgili cilt bölgesinin pek çok farklı noktasına yapılır. Böylelikle mümkün olan en geniş yüzeyin uyarılması hedeflenir.

 

İğnesiz Mezoterapi Nedir?

İğnesiz mezoterapi, isminden da anlaşılabileceği üzere mezoterapi uygulamasının iğnesiz olarak yapılmasıdır. İğne yerine elektroporasyon teknolojisi kullanılır. Süreç sırasında küçük bir el aleti, cilt yüzeyinde gezdirilir. Kısa müddetli, yüksek güçlü elektriksel alan oluşturularak süreksiz gözenekler oluşturulur. Böylelikle klasik mezoterapi yolunda olduğu üzere evvelden hazırlanan içerik, homojen bir halde cildin ilgili kısmına iletilir. İğnesiz mezoterapi dilendiğinde klasik sistemle kombine bir biçimde de uygulanabilir.

 

Mezolifting Nedir?

Yüz gençleştirme için uygulanan mezoterapi usulü olan mezolifting için ilgili karışımın içeriğine A, C ve E vitaminleri de koyulur. Derinin alt katmanına uygulanan enjeksiyon sayesinde derinin alt ve üst katmanının yenilenmesi hedeflenir. Cilt kırışıklıkları, sarkmaları önlenir, cilt yenilenir ve doğal bir görünüme kavuşur.

 

Mezoterapi Saç Çıkarır Mı?

Saç mezoterapisi, içeriğinde bulunan kan deveranı hızlandıran hususlar sayesinde cilt derisini uyararak yeni saç oluşumunu takviyeler. Saç dökülmesini azaltır, saç kalitesini artırır. Bu tarafıyla saç mezoterapisinin saç çıkarmaya yardımcı olduğu söylenebilir.

 

Yüz Mezoterapisi Nedir?

Etkili bir anti-aging uygulaması olan yüz mezoterapisi, mezolifting olarak da bilinir. Cildi kolajen sentezi için uyandırarak aktifliğini gösterir. Yüz mezoterapisi, yüz bölgesindeki cildin gençleşmesine, sıkılaşmasına ve parlaklık kazanmasını sağlar. Böylelikle cilt, taze, dinlenmiş ve genç bir görünüme kavuşur.

 

PRP Mezoterapi Nedir?

PRP mezoterapi, PRP (Platelet Rich Plasma) yani trombositten varlıklı plazma ile mezoterapi süreçlerinin kombine bir halde uygulanmasıdır. PRP süreci için kişinin kendisinden alınan kan, trombosit tarafından güçlü bir plazmaya dönüştürülür. Elde edilen plazmaya kişinin muhtaçlık duyduğu vitamin ve mineraller destek edilir. İlgili karışım mikro iğneler yardımıyla kişinin muhtaçlık duyduğu bölgeye enjekte edilir. Böylelikle kişinin kolajen üretimi tetiklenirken, cildin gereksinim duyduğu unsurlar de enjekte edilmiş olur.

 

Mezoterapi Ne Vakit Tesir Eder?

Mezoterapinin uygulandığı alana bağlı olarak tesir etme müddeti de farklılık gösterir. Ek olarak kişinin yaşı, genel sıhhati, ilgili bölgenin durumu üzere pek çok farklı etken de mezoterapinin tesir mühletinin farklılaşmasında rol oynar. Lakin genel olarak mezoterapinin tesirlerinin görünmesi için 2. yahut 3. seansı beklemek önerilir. Mezoterapi içeriğine ve başka etkenlere bağlı olarak mezoterapi tesirinin görülmesi ortalama 1 ayı bulur.

 

Diğer Dermal Dolgular Yerine Neden Yağ Enjeksiyonunu Seçmeliyim?

Hastanın kendi yağ dokusunu fazlalık olan bölgeden dolguya gereksinim duyulan bölgeye taşıyan yağ enjeksiyonlarının yapay dermal dolgulara kıyasla en az bir tane büyük yararı vardır: alerjik tepkiye sebep olma riskleri yoktur. Zira beden kendi dokusunu doku diğer bir bölgede olsa da tanır.

 

Yağ Ekseriyetle Bedenin Hangi Bölgelerinden Alınır?

Yağ transferinin olumlu sonuçlarından biri, bu sürecin iki meseleye birebir anda karşılık verebilmesidir. Enjeksiyonlarla alınan yağ, bedende fazlalık yağ dokusunun yoğunlukla bulunduğu rastgele bir noktadan alınabilir. Yağın hangi bölgelerden alınacağına hasta ve tabip birlikte karar verir.

 

Yağ Transferi Süreci Ağrılı Mıdır?

Yağ enjeksiyonu sürecinden doğan ağrı birden fazla durumda az ölçüde olur. Rahatsızlık kısa vadeli olur ve ağızdan alınan ağrı kesicilerle denetim altında tutulabilir. Ağrı konusunda kaygılıysanız hekiminizle kullanabileceğiniz ağrı kesiciler hakkında görüşebilirsiniz.

 

Yağ Enjeksiyonu Sürecinden Sonra Güzelleşme Nasıl Olur?

Yağ naklinden sonra düzgünleşme, kozmetik cerrahi süreçlere nazaran süratli ve kolaydır. Kesilerden ekseriyetle kaçınılır ve rahatsızlık asgarî olur. Birçok hasta, enjeksiyonun yapıldığı gün hareket etmeye ve olağan aktivitelerine devam edebilirler.

 

Transfer Edilen Yağ Ne Kadar Müddetle Dayanıklılığını Korur?

Yağ transferinin yararlarının kalıcı olacağı müddet kesin olarak belirlenemez. Birkaç ay ya da bir yıl içinde enjekte edilen yağın bir kısmı beden tarafından tekrar absorbe edilecek ve dağılacaktır. Bir kısmı, asıl dolgunluğun tahminen üçte biri kalıcı olacaktır.

 

İstenen Sonuçlara Ulaşmak İçin Birden Çok Yağ Enjeksiyonuna Gereksinim Var Mı?

Hastanın değişimin kapsamına dair isteklerine bağlı olmakla birlikte birden çok yağ transferi enjeksiyonu, operasyonu gerçekleştiren kozmetik cerrahlar tarafından sıklıkla önerilir. Bu sistem, daha çok dokunun hem donör bölgede hem enjeksiyon bölgelerinde daha az ziyan ile nakledilmesini sağlar.

 

Hangi Yaşta Yağ Enjeksiyonu Gerçekleştirilebilir?

Yağ enjeksiyonu, derin akne izlerini düzeltmek ya da yüz asimetrisini uygunlaştırmak için her yaşta uygulanabilir. Dudak büyütme ya da çene büyütme üzere yüzünüzdeki çukur bölgeleri dolduran öteki yağ enjeksiyonu uygulamaları çoklukla yaşları 20 ve üzeri olan hastalar içindir.

 

Yüze Yağ Enjeksiyonu Konsültasyonu İçin Gerekenler Nelerdir?

Cerrahınız, bu süreçten gerçekçi olarak nelerin beklenebileceğini size anlatacak, sürecin risklerini sizinle paylaşacak, gereksiniminiz olan ölçüsü belirleyecek ve fiyatı hesaplayacak. Cerrahınızla tıbbi geçmişiniz hakkında da konuşacaksınız. Bu sırada cerrahınızın evvelki hastalarının fotoğraflarını görebilirsiniz.

 

Ameliyattan Sonra Ne Beklemeliyim?

Hem tedavinin uygulandığı bölgede hem de yağın alındığı bölgede şişlik, morarma ve ağrı olmasını bekleyebilirsiniz. Cerrahınız, tedavinin uygulandığı bölgenin bakımını nasıl yapmanız gerektiğini ve güzelleşirken güneşten uzak durmanızı size söyleyecektir.